Testicular Kanserin Genç Yetişkinlerde Sıklığı
Testicular kanser, genç yetişkinler arasında nadir görülen bir tür kanser olmakla birlikte, son zamanlarda daha sık görülmeye başladı. Bununla birlikte, bu tür kanserin sıklığı son derece genç yaşlarda görülen hastalar dahil olmak üzere ortalama yaşlarda artmıştır. Bu makalede, genç yetişkinlerde testiküler kanser sıklığının artıp artmadığı ve bu kanserin belirtileri hakkında konuşacağız.
Testicular Kanserin Sıklığı
Kanser, özellikle genç erkekler için önemli bir konu. Tüm kanserler arasında testiküler kanser, genç yetişkinler arasında nadir görülen bir tür kanser olsa da, son zamanlarda bu kanserin sıklığı artmaya başlamıştır. Amerika Birleşik Devletleri Kanser Araştırma Derneği’ne göre, 2019 yılında Amerika’da yaklaşık 9.560 erkek testiküler kanser tanısı almıştır. Buna göre, bu kanser her yıl yaklaşık 3.000 ortalama yaşı genç yetişkin erkekte görülmektedir.
Testicular Kanser Belirtileri
Erkeklerde testiküler kanserin en sık belirtisi karın içinde bir şişlik hissi veya ağrıdır. Bunların dışında, testiküler kanserin diğer belirtileri arasında, karın içindeki ortak şikayetler, testislerin büyümesi veya küçülmesi, testislerin yumuşaması, çekilmesi veya sertleşmesi gibi durumlar yer almaktadır. Ayrıca, bazı erkeklerde testiküler kanserin belirtileri arasında, meme dokusunda şişlik, kilo kaybı, sindirim sistemi sorunları ve vücutta çatlaklar olabilir.
Testicular Kanserin Önlenmesi ve Tedavisi
Testicular kanserin önlenmesi için erkeklerin her ay testislerini incelemeleri önemlidir. Bu kanseri erken evrelerde saptamak ve tedavi etmek için bu önlemlerin alınması önemlidir. Testicular kanser tedavisi, cerrahide çıkarılan kanserli testislerin yanı sıra, radyasyon veya kemoterapi gibi ilaç tedavileri de içerebilir.
Sonuç olarak, testiküler kanser, genç yetişkinler arasında nadir görülmesine rağmen, son zamanlarda artmaya başlamıştır. Erkeklerin kendilerini kontrol etmesi ve testiküler kanserin belirtilerine dikkat etmesi önemlidir. Bu kanser erken evrelerde saptandığında, cerrahi tedavisi, radyasyon veya kemoterapi gibi ilaç tedavileriyle tedavi edilebilir.