Lümfoma Nedir?
Lümfoma, kanda veya dokularda bulunan lümfositler adı verilen hücrelerin anormal bir şekilde büyümesi ve artması sonucu ortaya çıkan kanser türüdür. Lümfositler vücudunuzun bağışıklık sistemini destekler ve mikroplara ve hastalıklara karşı korur. Lümfoma, lümfositlerin hücreleri tarafından oluşturulan hastalıklı kitlelerin oluşmasıyla sonuçlanabilir.
Lümfoma Neden Olur?
Lümfoma oluşumunun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak, araştırmalar, lümfoma oluşumunda bazı risk faktörleri olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu risk faktörleri arasında; ciltteki radyasyon, kimyasal maddeler, çevresel etkenler, bağışıklık sistemindeki zayıflıklar, viral enfeksiyonlar ve genetik faktörler bulunmaktadır.
Kişinin Lümfoma Geliştirme Riski Nasıldır?
Çoğu çocuk lümfoma geliştirme riski taşımaz. Ancak, bazı çocukların riski, diğerlerinden daha yüksektir. Bu riski artıran faktörler arasında; ciltteki radyasyon, kimyasal maddeler, çevresel etkenler, bağışıklık sistemindeki zayıflıklar, viral enfeksiyonlar ve genetik faktörler bulunmaktadır. Ayrıca, lümfoma oluşumunda ailede geçmiş hastalıkların olması da riski artırabilir.
Çocuğunuzun Lümfoma Geliştirme Riskini Azaltmak İçin Ne Yapmalı?
Birçok çocuk lümfoma geliştirme riski taşımaktadır ancak bu riski azaltmak için bazı önlemler alınabilir. Öncelikle, çocuğunuzun enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı korunması için zorunlu olan aşılarının yapılmasını sağlayın. Ayrıca, çocuğunuzu radyasyon, kimyasal maddeler ve çevresel zehirlenmeyle karşılaşma riskinden koruyun. Genetik ve ailedeki geçmiş hastalıklardan kaynaklanan riskleri de azaltmak için, doktorunuzla görüşün.